Πέτρες στρουβίτη: Μια συχνή κατάσταση σε στειρωμένα ζώα

Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων, θα πρέπει να προσέξετε την κανονικότητα με την οποία ο σκύλος ή η γάτα σας ουρεί. Η απουσία ούρησης σε τακτική βάση μπορεί να αποτελεί ένδειξη λίθων στρουβίτη.

Διαφορετικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία λίθων στην ουροδόχο κύστη σε γάτες και σκύλους. Αυτά μπορεί να γίνουν πολύ προβληματικά για το κατοικίδιο ζώο σας εάν μπλοκάρουν την ουροδόχο κύστη. Ειδικά στις αρσενικές γάτες η ουρήθρα είναι πολύ στενή, έτσι ακόμα και μικρά κρύσταλλα μπορεί να έχουν δυσκολία να περάσουν. Το ζώο τότε τυπικά έχει προβλήματα με την ούρηση και η κατάσταση μπορεί να γίνει εξαιρετικά οδυνηρή.

Οι πέτρες στρουβίτη απαιτούν θεραπεία

Η θεραπεία των λίθων στρουβίτη απαιτεί έναν έμπειρο κτηνίατρο, καθώς πολλοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην αιτία και τη θεραπεία. Η αναλογία μεταξύ ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου στη ζωοτροφή είναι πολύ σημαντική. Η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,09%. Το pΗ των ούρων είναι επίσης σημαντικό καθώς μερικές πέτρες σχηματίζονται εάν τα ούρα είναι πολύ αλκαλικά, δηλαδή έχουν πολύ υψηλό ρΗ. Σε περίπτωση μόλυνσης, τα ούρα είναι συχνά αλκαλικά. Οι οξείες περιπτώσεις λίθων στρουβίτη απαιτούν κτηνιατρική παρέμβαση με τη χειρουργική απομάκρυνση των λίθων στην ουροδόχο κύστη ή τους ουρητήρες. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, η σωστή τροφή μπορεί τελικά να διαλύσει τις πέτρες, ακόμη και μεγάλες πέτρες στην κύστη σε σκύλους. Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να αλλάξετε το pH ούρων δίνοντας στη γάτα ή το σκύλο πρόσθετες ποσότητες μεθειονίνης ή ασκορβικού οξέος.

Αλλαγή στο pH των ούρων

Η Diafarm UrolSyn πάστα για σκύλους και γάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στη θεραπεία των πετρωμάτων στρουβίτη. Η πάστα περιέχει μεθειονίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή του pH των ούρων και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο των λίθων. Η Diafarm UrolSyn πάστα για σκύλους και γάτες είναι μια νόστιμη πάστα που το ζώο μπορεί να φάει απευθείας, ή μπορείτε να αναμίξετε την πάστα στην τροφή. Η πάστα Diafarm UrolSyn δεν είναι φάρμακο και πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν από τη χρήση.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll Up