8 Πασχαλινοί κίνδυνοι για τα κατοικίδια μας και οι λύσεις τους | 2021

Ευτυχισμένη άνοιξη και κάλο Πάσχα στους λάτρεις των ζώων!

Τώρα που ο χειμώνας έχει χαλαρώσει και ξεκινάνε οι ζέστες εδώ στην Ελλάδα, οι σκέψεις μας στρέφονται προς το Πάσχα. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μιλήσουμε για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν τα κατοικίδια μας κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε για τα κατοικίδια ζώα είναι είδη διατροφής, κρασί και επισκέπτες στο σπίτι σας.

Για να προλάβουμε αυτούς τους κινδύνους κατονομάσαμε 8 που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, καθώς και μερικές εναλλακτικές λύσεις για τα κατοικίδια:

Φυτά

Αν σας αρέσει να διακοσμείτε το σπίτι σας με φυτά ή φρέσκα κομμένα λουλούδια, θα θελήσετε να μείνετε μακριά από τη χρήση κρίνων. Σύμφωνα με την ASPCA, τα κρίνα του Πάσχα, καθώς και ο νάρκισσος, είναι πολύ τοξικά για τις γάτες εάν καταπίνονται. Ο έμετος και ο λήθαργος είναι τα πρώτα σημάδια τοξικότητας στα φυτά. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει φάει οποιοδήποτε μέρος ενός από αυτά τα φυτά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η τοξικότητα μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Άλλα φυτά την άνοιξη που μπορεί να είναι τοξικά για γάτες και σκύλους περιλαμβάνουν τουλίπες, υάκινθους, κρόκους και κρίνο της κοιλάδας.

Πασχαλινό γρασίδι

Μπλε, πράσινο, κίτρινο, ροζ, μοβ, όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου… Πασχαλινό γρασίδι χρησιμοποιείται σε διακοσμήσεις και ειδικά στα καλάθια που παραδίδει ο πασχαλινός λαγός. Είναι διασκεδαστικό για τα παιδιά να αναζητούν αυτές τις τελευταίες λιχουδιές. Ωστόσο, το πασχαλινό γρασίδι μπορεί να αποτελέσει μια θανατηφόρα απειλή για τα κατοικίδια ζώα εάν καταποθεί. Όπως και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, το Πασχαλινό γρασίδι θεωρείται γραμμικό ξένο σώμα από κτηνιάτρους. Τα σημάδια κατάποσης περιλαμβάνουν εμετό, πίεση για αφόδευση και επώδυνη κοιλιά. Μπορεί επίσης να δείτε κομμάτια του χόρτου να βγαίνουν από το στόμα ή τον πρωκτό.

Μην επιχειρήσετε να τραβήξετε ορατές χορδές χόρτου, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερη εσωτερική ζημιά εάν το κομμάτι είναι μακρύ και παγιδευτεί πολύ μέσα στο σώμα του ζώου. Ενώ αυτός ο κίνδυνος είναι πιο συχνός στις γάτες, τα σκυλιά είναι γνωστό ότι καταναλώνουν αυτό το είδος. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει καταπιεί χόρτο του Πάσχα. Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το Πασχαλινό γρασίδι είναι το Eco-grass, το οποίο κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο χαρτί.

Σοκολάτα

Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων, πρέπει να γνωρίζετε ότι η σοκολάτα είναι δηλητηριώδης για τα γούνινα μέλη της οικογένειας. Τα τοξικά συστατικά στη σοκολάτα είναι η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη. Το επίπεδο τοξικότητας βασίζεται στον τύπο και την ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνεται και στο μέγεθος του κατοικίδιου ζώου σας. Όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο πιο επικίνδυνο είναι για το κατοικίδιο ζώο σας. Η σοκολάτα γίνεται τοξική με ρυθμό 100 έως 150 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο βάρους του κατοικίδιου ζώου σας. Η υπερβολική σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική διαταραχή, παγκρεατίτιδα, διέγερση του νευρικού συστήματος (υπερκινητικότητα, τρόμος και επιληπτικές κρίσεις) και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Σύμφωνα με το Pets WebMD, η σοκολάτα μπορεί να είναι θανατηφόρα για γάτες και σκύλους. Αν και οι περισσότερες γάτες δεν θα φάνε σοκολάτα μόνες τους, μπορούν να πείσουν τους ιδιοκτήτες και άλλους που πιστεύουν ότι δίνουν στη γάτα μια απόλαυση.

Ξυλιτόλη

Η καραμέλα που περιέχει το τεχνητό γλυκαντικό, Ξυλιτόλη, είναι τοξική για σκύλους και γάτες. Μπορεί να βρεθεί σε καραμέλα, τσίχλες και μερικά ψημένα προϊόντα. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας καταπιεί ξυλιτόλη, μπορεί να εμφανιστεί πτώση του σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει προβλήματα όπως επιληπτικές κρίσεις και ηπατική ανεπάρκεια. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών και αποφύγετε τη χρήση καραμελών που περιέχουν αυτό το γλυκαντικό στα καλάθια του Πάσχα.

Ανθρώπινα τρόφιμα / θραύσματα τραπεζιού

Τα λιπαρά κρέατα όπως το ζαμπόν και το αρνί μπορούν να προκαλέσουν έντονη κοιλιακή και εντερική δυσφορία για το κατοικίδιο ζώο σας, καθώς και διάρροια και παγκρεατίτιδα. Σταφύλια, σταφίδες, καρύδια macadamia, κρεμμύδια και σκόρδο πρέπει επίσης να φυλάσσονται μακριά από το κατοικίδιο σας. Κάθε αντικείμενο προκαλεί τη δική του μορφή τοξικού θανάτου στα καρδιαγγειακά, νευρολογικά και / ή πεπτικά συστήματα του κατοικίδιου ζώου σας. Υπενθυμίστε στα παιδιά και τους επισκέπτες σας να μην δώσουν ανθρώπινη τροφή στον οικογενειακό σκύλο.

Πασχαλινά παιχνίδια

Τα γεμισμένα παιχνίδια, με σκληρό πλαστικό ή κουμπιά μάτια και μύτες, μπορούν να καταποθούν από το κατοικίδιο ζώο σας και να προκαλέσουν κίνδυνο πνιγμού, στομαχικές διαταραχές και εντερική απόφραξη. Τα πλαστικά Πασχαλινά αυγά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και αιχμηρά στην εντερική οδό του σκύλου σας εάν μασάει και τα θρυμματίζει. Επιλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια και δώρα για τα παιδιά σας, ειδικά εάν το σκυλί σας είναι επιρρεπές στο να μασάει πράγματα που δεν πρέπει ή εάν έχετε ένα πολύ περίεργο γατάκι.

Πασχαλινά αυγά

Εάν βάψετε σκληρά αυγά, χρησιμοποιήστε φυσικούς χρωματισμούς τροφίμων. Αυτά προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα πηγών όπως λαχανικά, φρούτα, φυτά, μέταλλα και άλλες φυσικές βρώσιμες πηγές και είναι ασφαλείς εναλλακτικές.

Συγκεντρώσεις

Εάν έχετε ένα ανήσυχο κατοικίδιο που μπορεί να μην τα πάει καλά με μεγάλες συγκεντρώσεις, είναι καλή ιδέα να βάλετε τα αφήσετε σε ένα δωμάτιο όπου θα είναι άνετα μακριά από τη φασαρία. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσετε τα κατοικίδια και τους επισκέπτες σας ασφαλή από τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν από το να πέσετε πάνω στο κατοικίδιο ζώο, το κατοικίδιο να πηδήξει πάνω τους ή να πατήσετε το κατοικίδιο.

Θα αποτρέψει επίσης τα κατοικίδια που προορίζονται μόνο για εσωτερικούς χώρους από το να ξεφύγουν από το σπίτι καθώς οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Παίξτε απαλή μουσική ή ενεργοποιήστε την τηλεόραση για να δημιουργήσετε απόσπαση της προσοχής για το κατοικίδιο ζώο σας ενώ χαλαρώνουν σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.

8 Πασχαλινοί κίνδυνοι για τα κατοικίδια μας και οι λύσεις τους

Πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Σχετικά άρθρα
Scroll Up