Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες για τα κατοικίδια;

Τα αγαπημένα σας κατοικίδια μπορούν να κάνουν τα πάντα για να σας αναγκάσουν να μοιραστείτε μαζί τους το φαγητό σας.

Παρόλα αυτά όσο και αν τα χαριτωμένα τους puppy eyes σας παρακινούν να το κάνετε, καλό θα ήταν να το αποφύγετε διότι η μικρή απόλαυση που θα τους προσφέρετε μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο επικίνδυνες τροφές για την υγεία των μικρών σας φίλων, που πρέπει σίγουρα να αποφύγετε.

Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι τοξική για τα κατοικίδια. Περιέχει θεοβρωμίνη που μοιάζει με καφεΐνη. Η θεοβρωμίνη προκαλεί την καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα με αποτέλεσμα τη διέγερση του νευρικού συστήματος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει παθήσεις του εντέρου και των νεφρών. Μόλις το σκυλί σας καταναλώσει σοκολάτα, χρειάζονται 24 ώρες για να αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα όπως τρέμουλο, διάρροια, εμετός, έντονη ανησυχία, συχνή ανάγκη για ούρηση και ταχυπαλμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμα στο θάνατο του ζώου.
Μερικοί από τους πιο τοξικούς τύπους σοκολάτας είναι η μαύρη σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος, το κακάο σε σκόνη και η λευκή σοκολάτα.

Καφεΐνη
Ο καφές, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και γενικότερα όλα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, είναι πολύ επικίνδυνα για τα κατοικίδια, καθώς διεγείρουν τον καρδιακό παλμό. Σε περίπτωση που το κατοικίδιό σας έχει καταναλώσει καφεΐνη, επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του συκωτιού. Αν ο σκύλος σας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, μπορεί να εμφανίσει διάρροια, εμετούς, τρέμουλο, δυσκολία στην αναπνοή και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατό του.

Κρεμμύδια & σκόρδα
Τα κρεμμύδια, τα σκόρδα καθώς και οι τροφές που τα περιέχουν, καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του κατοικιδίου σας και μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση αναιμίας. Αποφύγετε λοιπόν να ταΐζετε τον σκύλο σας με σκόρδα και κρεμμύδια οποιασδήποτε μορφής (βλ. Ωμά, μαγειρεμένα, αφυδατωμένα).

Σταφύλια
Τα σταφύλια και οι σταφίδες είναι επίσης τροφές που πρέπει να μείνουν μακριά από τον σκύλο σας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους νεφρούς. Αν ο σκύλος κάνει επαναλαμβανόμενους εμετούς μετά την κατανάλωση σταφυλιών, επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Ωμό ψάρι & κρέας
Το ωμό κρέας και το ψάρι είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα κατοικίδιά σας, επειδή είναι πολύ πιθανό να περιέχουν βακτήρια. Αποφύγετε λοιπόν να δίνετε στα κατοικίδιά σας ωμό κρέας και σε περίπτωση που προκληθεί εμετός από την κατανάλωσή τους, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας.

Avocado
Τα αβοκάντο περιέχουν μία ένωση που είναι γνωστή ως περσίνη. Η ένωση αυτή ενώ είναι απολύτως αβλαβής για τους ανθρώπους, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους τριχωτούς μας φίλους, καθώς μπορεί να προκαλέσει έντονη διάρροια και καρδιακή συμφόρηση.

Όσο λοιπόν και αν θέλετε να μοιραστείτε το φαγητό σας με τους αγαπημένους σας τριχωτούς φίλους, είναι καλύτερο να περιοριστείτε σε τροφές που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll Up