Φροντίδα αυτιών σκύλου. Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πώς και αν πρέπει να καθαρίσετε τα αυτιά του. Λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας τους, πολλοί ιδιοκτήτες διστάζουν να ασχοληθούν με τα αυτιά του σκύλου τους, κυρίως από φόβο, μην τα τραυματίσουν. Αυτός είναι ίσως και ο κύριος λόγος που οι ωτικές μολύνσεις είναι πολύ συχνές.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να διατηρήσετε και να προφυλάξετε την καλή υγεία του κατοικιδίου σας, πρέπει να εντάξετε στη ρουτίνα φροντίδας και τον καθαρισμό των αυτιών.

Κάθε πότε πρέπει να τα καθαρίζω; Η συχνότητα με την οποία πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η υγεία του, η ράτσα του κ.α. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να σας ενημερώσει.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο καθαρισμός των αυτιών μία φορά τον μήνα, είναι αρκετός ώστε να παραμείνουν τα αυτιά καθαρά και υγιή. Αν ο σκύλος έχει διαπιστωμένα ευαίσθητα αυτιά, τότε ο καθαρισμός τους θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες και πάντα υπό την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας.

Ποιο είναι το σωστό καθαριστικό για τα αυτιά; Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιείται νερό για να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας. Το νερό μπορεί να ταξιδέψει μέσα στις σήραγγες του αυτιού και να παραμείνει εκεί εγκλωβισμένο, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων.

Αντί λοιπόν να χρησιμοποιείτε νερό που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μικρόβια, χρησιμοποιήστε ειδικά ωτικά διαλύματα. Τα διαλύματα αυτά σκοτώνουν τα μικρόβια, απομακρύνουν τη βρωμιά και απαλύνουν οποιοδήποτε πόνο από τα αυτιά του σκύλου σας. Προκειμένου να επιλέξετε το σωστό ωτικό διάλυμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας προτείνει το κατάλληλο για τον δικό σας σκύλο.

Ξεκινήστε με λίγο βαμβάκι. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό για τα αυτιά, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε βρωμιά και κερί, που μπορεί να εμποδίζει τον λαβύρινθο του αυτιού. Συστήνεται να χρησιμοποιείτε μόνο βαμβάκι και όχι μπατονέτες. Μπορεί να είναι πιο εύχρηστες αλλά μία απότομη κίνηση μπορεί να προκαλέσει σημαντικό τραυματισμό στα αυτιά του σκύλου σας.

Αποφύγετε τον καθαρισμό την ώρα του μπάνιου Γενικότερα αποφύγετε τον καθαρισμό των αυτιών την ώρα του μπάνιου. Όπως είπαμε, δε θέλουμε να παγιδευτεί νερό στο αυτί και φυσικά ούτε σαμπουάν.

Δελεάστε το σκυλάκι σας Αν το σκυλάκι σας δεν είναι πολύ πρόθυμο να σας επιτρέψει να καθαρίσετε τα αυτιά του, πόσο μάλλον να ρίξετε κάτι μέσα σ’ αυτά, πρέπει να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε και να το δελεάσετε. Έχετε κοντά σας τις αγαπημένες του λιχουδιές και μην ξεχάσετε να τον επιδραβεύσετε αν είναι συνεργάσιμο.

Μην ξεχνάτε να παρατηρείτε τα σημάδια που σας δίνει ο σκύλος σας. Αν κουνάει το κεφάλι του τακτικά και με ασυνήθιστο τρόπο ή ξύνει τα αυτιά του έντονα, τότε είναι πολύ πιθανό μία μόλυνση να σας έχει χτυπήσει την πόρτα. Για τον λόγο αυτό δε θα πρέπει να αμελείτε τον καθαρισμό των αυτιών σε τακτική βάση.

Αν λοιπόν παρατηρήσετε ο σκύλος σας έχει μία ενόχληση στα αυτιά του, μην περιοριστείτε σε online συμβουλές και σε απλό καθαρισμό. Επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας για να κάνει διάγνωση και να σας δώσει το κατάλληλο φάρμακο για να ανακουφίσετε άμεσα το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll Up